Gránátalma és borbolya

Azeri joghurtos zöldbab-Lobia ghatukh

Irán- Nyugat-Azerbaijan Tartományi városainak( Urmia, Khoy, Miayaneh, Ardabil)  , jellegzetes tradicionális étele a Lobia ghatukh.  Maga a szó-Ghatukh(a fent említett városokban) -azt jelenti joghurt.   Friss perzsa kenyérrel illene fogyasztani, de ennek hiányában újfent be kell érnünk a pitával. 

A fűszerezésen változtattam, de rajtatok áll követtek -e engem, avagy maradtok az eredeti verziónál. Eredetileg 1 evőkanálnyi  Garam masalára lenne szükség, de mivel kicsit sem szeretjük egymást, ezért én hanyagoltam, és helyette kardamomot, damaszkuszi rózsaszirmokat , sáfrányt, és csillagánizst használtam. És természetesen ment bele egy kevés az élet fűszeréből(kurkuma) is.

 

Elkészítése rendkívül egyszerű ,a végeredmény pedig minden várakozásomat felülmúlta. Ültem a szőnyegen, és a fotózás után, úgy ahogyan volt,pitával,kanál nélkül belapátoltam az egészet. Hamar átavanzsált főétellé…Mást már nem  is bírok enni. Közben gitáron játszott nekem:Shahram Shokoohi.  Nem is rosszul…:)  Fontos tudnivaló:aznapra randit ne nagyon szervezzetek,vagy csak csókmenteset…

 

Azeri joghurtos zöldbab-Lobia ghatukh

Hozzávalók:

40 dkg zöldhüvelyű  zöldbab(leánykori nevén-ceruzabab) apróra vágva

1 nagyobb fej salátahagyma apróra vágva

6 gerezd fokhagyma zúzva

3 e.k olívaolaj

1 e.k sűrített paradicsom

2 dl sűrű, natúr joghurt

2 e.k forrázott sáfránylé

1 e.k Garam masala vagy 1 e.k fűszerkeverék:őrölt kardamom,  őrölt,szárított damaszkuszi rózsaszirom,őrölt csillagánizs. (mindből 1 teáskanálnyi mennyiséget keverjetek össze. Ehhez mehet 1 fél teáskanálnyi kurkuma.)

só ,bors ,ízlés szerint

1 t.k cukor

forró víz

Elkészítés:

Egy nagyobb serpenyőben,felhevített olívaolajon pirítsuk aranysárgára a hagymát, majd adjunk hozzá a fokhagymából 3 gerezdnyit ,és pirítsuk meg azt is. Egy fakanállal toljuk félre kissé a hagymákat, tegyük bele a cukrot, és kevergetve várjunk, míg karamellizálódik. Ekkor mehet bele a sűrített paradicsom. Kevergetve pirítsuk  , majd borítsuk bele a zöldbabot. Öntsük fel épp  csak annyi forróvízzel , amennyi ellepi. Színezzük meg a sáfránnyal, ízesítsük a fűszerekkel. Keverjük el alaposan. Tegyük rá a fedőt ,és lassú tűzön főzzük, míg a bab megpuhul. Az elfőtt vizet pótoljuk, ügyelve arra, hogy ne legyen híg, sűrű, ragu szerű állagot kell kapnunk a végén! A főzési idő a bab zsengeségének függvényében eltérő, az én babom vén volt, mint egy kiselejtezett teve,ezért aztán 30 percig főtt, míg megpuhult.

Ha a babunk puha, a ragu pedig sűrű, a joghurtot öntsük tálba, keverjük hozzá a másik 3 fokhagymát. Várjunk egy 10 percet míg kissé meghűl a zöldbabunk, majd borítsuk rá a fokhagymás joghurtot, Keverjük el,és már tálalhatunk is!  Ha mázlisták vagyunk, friss, perzsa kenyérrel kínáljuk, ha nem,akkor megteszi a pita is!. 

Nooseh Jan! 

Drága Olvasóm! 

Köszönet érte, hogy itt voltál! Főzz velem legközelebb is! A Facebookon is várlak!

 

 

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!