Gránátalma és borbolya

Kapros lóbab buggyantott tojással-Baghali Ghatogh

 

 

 

 

A kapros lóbab ,Irán -északi (Gilan) tartományának , közkedvelt,tradicionális étele,melyet előszeretettel készítenek,friss,zöld, zsenge, lóbabból.   Frisset, sajnos  ezúttal nem tudtam beszerezni,ezért fehér,konzerv  lóbabból készítettem.  A végeredmény  íze közel annyira üde,friss,és kaportól illatozó,mint a másiknak. Ha nem tudnátok konzervet beszerezni, használhattok szárított lóbabot is, természetesen felhasználás előtt jó alaposan be kell áztatni.

Ezt az egytálételt, melyet főtt rizzsel vagy perzsa kenyérrel illik fogyasztani,  a sült hagyma teszi különlegessé.  Legelőször ezt kell elkészítenünk, s csak ezután térhetünk rá a lóbab főzésére. Jó karamellizált hagymát készíteni meglehetősen időigényes és szagos teljesítmény,ám  a végeredmény mindenképp megéri a fáradozást.  A vékonyra szeletelt hagymáknak minimum fél órányi sütésre van szükségük ahhoz,hogy elnyerjék a megfelelő színt és állagot.  Tervben van, hogy majd egy egész bejegyzést szentelek eme nemes műveletnek.:)

  

Kapros lóbab buggyantott tojással-Baghali Ghatogh

Hozzávalók:

50 dkg lóbab(kifejtve)

5 dkg vaj

1 t.k só

ízlés szerint őrölt fekete bors

1 t.k őrölt kurkuma

2 gerezd fokhagyma zúzva

2 csokor kapor levél apróra vágva

A karamellizált hagymához:

2 nagy fej saláta hagyma

2 e.k olívaolaj

A buggyantott tojáshoz:

 forró víz

4 db egész tojás

Muzsika:Barbara Streisand-The Way We Were  (Az Ilyenek voltunk c. film zenéje. Nem tudom láttátok -e a filmet, ha nem, tessék feltenni a filmes bakancslistátokra és nézzétek meg!  Én réges- rég, kamaszként láttam először, és teljesen magával ragadott, azóta is akárhányszor látom,szem nem marad szárazon, zokogás van.  Hiába, Robert Redford örök… Ahogy a szerelem is..Még mindig hiszek a mesékben. És az igaz szerelemben is,de ez legyen az én bajom…

Elkészítés:

  1. Öntsük a 2 e.k olívaolajat egy serpenyőbe, ha megfelelő a hőmérséklete, tegyük bele a vékonyra szeletelt hagymákat és lassú tűzön, 20-30 perc alatt, sűrűn kevergetve süssük aranybarnára. Vegyük le a tűzről, tegyük félre.
  2. Szűrjük le a bab levét, öblítsük át, csöpögtessük le.
  3. Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben. Öntsük bele a babot, óvatosan kevergetve 7 percig pirítsuk.
  4. Ízesítsük a fűszerekkel, keverjük el. Tegyük bele a kaprot, a karamellizált hagymát, a fokhagymákat, keverjük el alaposan, öntsük fel annyi  forró vízzel amennyi ellepi.
  5. Tegyük rá a fedőt, és az elfőtt vizet időnként pótolva, főzzük ,míg a bab megpuhul. Vigyázzunk  a víz mennyiségével,végeredményül egy sűrű ételt kell kapnunk. 
  6. Forraljunk vizet és készítsük el a buggyantott tojásokat.

         Tálalás-tojásokkal tetején, rizzsel vagy friss, langyos pita kenyérrel.

 

 

Nooseh Jaan!

Drága Olvasóm! Köszönöm, hogy itt voltál! Várlak legközelebb is! A Facebookon is nézz be hozzám!

 

 

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!