Gránátalma és borbolya

Zöldfűszeres sült padlizsán mártogatós(Naaz Khatoon)

Mazandaran tartomány Irán 31 tartományának egyike, az ország északi részén, a Kaszpi-tenger partvidékén.  A mazandarani konyha még tartományon belül is változatos, mást ehetünk a hegyvidéken, mást a tengerpart mentén.  A hegyvidéken rengeteg különleges gyógy és fűszernövény terem, melynek használata különlegessé , egyedivé teszi az itteni ízeket. 

A most elkészített padlizsán mártogatós   két  különleges összetevő hozzáadásával  készül, nevezetesen zöld szőlő préselt levével ( abghooreh) (vagy közismertebb nevén verjuce ) és perzsa  medvetalppal( golpar).   Ha még nem ismernéd ezt a fűszert, ismerkedj meg vele:http://granatalmaesborbolya.cafeblog.hu/2017/02/23/fuszerlexikon-perzsa-medvetalpgolpar/

Ennek az ételnek van egyébként egy gránátalma sűrítménnyel ízesített változata is, a receptet itt találod:http://granatalmaesborbolya.cafeblog.hu/2016/06/15/mentaval-izesitett-granatalmas-grillezett-padlizsan-martogatos-ha-unod-a-padlizsankremet-naaz-khatoon/

Zöldfűszeres  sült padlizsán mártogatós(Naaz Khatoon)

Hozzávalók:

3 db padlizsán

3 gerezd fokhagyma zúzva

 

1 csokor petrezselyem zöld apróra vágva

1 csokor perzsa bazsalikom (reyhan) apróra vágva           

1 kisebb csokor friss menta apróra vágva

1 t.k őrölt  golpar(elhagyható)

1 t.k só

1 e.k olívaolaj

10 dkg darált dió

1 e.k abghooreh -( helyettesíthető  1 lime levével)

Muzsika:Rana Mansour-Baroon(úgyis esik..:))

Elkészítés:

  1. A padlizsánokat nyílt lángon süssük meg héjastul, egészben.( akkor jó, ha a héja elszenesedik) Hideg víz alá tartva húzzuk le a héjukat. Tegyük félre, amíg meghűl, majd egy késsel vágjuk apróra. Tegyük tálba.
  2. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, keverjük össze. Kóstoljuk meg, ha szükséges ízesítsük még sóval, vagy lime levével. Öntözzük meg olívaolajjal. Díszítsük dió darabokkal. 
  3. Perzsa kenyér híján pita kenyérrel tálaljuk.

Nooseh Jan!

Drága Olvasóm! Köszönet érte, hogy itt voltál! Várlak legközelebb is! Csatlakozz a blog Facebook oldalához, hogy ne maradj le az új receptekről!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!