Gránátalma és borbolya

Padlizsános sárgaborsóragu borbolyás-sáfrányos rizzsel

A perzsa ételek közül nagy kedvenceim a különféle hússal és zöldségekkel készített raguk. Különösen rajongok egy padlizsános változatért, melyet bevallom, marhahús helyett csirkehússal szoktam készíteni. Ezúttal azonban  egy húsmentes sárgaborsó  ragut készítettem, sült padlizsánnal a tetején. Egy olyan ételt szerettem volna az asztalra varázsolni, melyben ott van néhány a perzsa konyhára jellemző-s szívemnek oly kedves- jellemvonás, s a végeredmény mégis eltér a megszokottaktól.  Mindenképp  számítottam a karamellizált hagyma karakteres ízére és  a gránátalma édesen -savanyú bársonyosságára.    A hozzáadott fűszerek is eltértek a megszokottól, ezúttal nem  a raguk fűszerkeveréke volt a lelke az ételemnek.    A karamellizált hagyma és a gránátalma sűrítmény találkozását némi fahéjjal , egy narancs és egy citrom levével  koronáztam  meg.  És persze , hogy került bele kurkuma is, mert a kurkuma nemcsak az étel,  hanem az élet fűszere is .  A végeredmény ,egy fantasztikusan különleges  ízű ragu lett, mely a sáfránytól sárgálló- borbolyától pirosló, mandulától illatozó  rizzsel páratlan párost alkotott. Ajánlom szeretettel, ha tehetitek, mindenképp készítsétek el!

Padlizsános sárgaborsóragu borbolyás -sáfrányos rizzsel

Hozzávalók:

25 dkg sárgaborsó ( 1 éjszakára beáztatva, leszűrve)

6 db(nem tévedés!) salátahagyma vékonyra vágva

3 db padlizsán, meghámozva, felszeletelve.

2,5 dkg vaj

2 e.k sűrített paradicsom

2 e.k gránátalma sűrítmény

ízlés szerint só, őrölt bors

1 t.k őrölt fahéj

1 narancs leve

1 citrom leve

forró víz

Muzsika: Shadmehr Aghili-Ghoroor

A borbolyás -sáfrányos rizshez:

1/2 kg  basmati rizs jó alaposan megmosva, 2 órára sós vízbe  beáztatva, leszűrve

10 dkg borbolya 

1 e.k cukor

2,5 dkg vaj

5 e.k forrázott sáfránylé

1 maréknyi hántolt mandula

Elkészítés:

Egy nagyobb edényben felolvasszuk a vajat, rátesszük  a hagymát, majd lassú tűzön, kevergetve addig sütjük, míg aranybarna nem lesz.  A felét kiszedjük, félretesszük, majd a tálalásnál a ragu tetejére halmozzuk.

Egy másik  edénybe tegyük bele a sárgaborsót, öntsük le annyi forróvízzel amennyi ellepi, adjunk hozzá 1 teáskanálnyi kurkumát. Forraljuk fel. Ha felforrt ,mérsékelt tűzön főzzük 10 percig. Szűrjük le, öblítsük át.

Tegyük vissza a tűzre a karamellizált hagymát, öntsünk hozzá 2 e.k olívaolajat. Tegyük bele a sűrített paradicsomot, pirítsuk egy percig. Öntsük bele a leszűrt sárgaborsót, keverjük el.

Adjuk hozzá a gránátalma sűrítményt, a narancs és a citrom levét. Ízesítsük a fahéjjal, sóval, borssal,kurkumával.

Öntsük fel annyi forró vízzel amennyi ellepi. Keverjük el alaposan. Tegyük rá a fedőt, és mérsékelt lángon főzzük amíg a sárgaborsó megpuhul. (kb 30 perc, de borsója válogatja)Az elfőtt vizet pótoljuk, ügyelve rá, nehogy túl híg legyen,  hisz egy sűrű ragut kell kapnunk végeredményül.

Míg a ragu fő, tegyük tálba a felszeletelt padlizsánt, sózzuk meg, hagyjuk állni 15 percet. Locsoljuk meg kevéske olívaolajjal és felforrósított serpenyőben süssük meg , mindkét oldalát.  Tegyük félre.

A főzési idő utolsó 10 percében tegyük a padlizsánokat a ragu tetejére, úgy, hogy a ragu leve ellepje.

Ha a sárgaborsó megpuhult, de nem főtt még szét, és a ragu állaga is megfelelően sűrű, tálalhatnánk , de még meg kell főznünk a rizst.

Egy nagyobb edénybe vizet forralunk, melybe 1 e.k sót teszünk. Ha már lobogva forr, beleöntjük a rizst, és k.b 10 percig forraljuk. Leszűrjük, leöblítjük.

Egy másik lábos aljába 1 ujjnyi vizet öntünk, melybe 1 e.k olívaolajat teszünk. Felforraljuk. Ráöntjük a rizst, közére felhalmozzuk. A kupac oldalába és a tetejére a fakanál nyelével lukat fúrunk. Meglocsoljuk a sáfránnyal. Rátesszük a fedőt és nagy lángon 5 percig főzzük.  A fedőt becsomagoljuk egy tiszta konyharuhába , visszatesszük a lábosra. Mérsékelt tűzön 20 percig főzzük. A tálra halmozva újból meglocsoljuk  sáfránnyal.

Míg a rizs fő, egy serpenyőben  kevéske vajat olvasztunk, megforgatjuk benne a megmosott, lecsepegtetett borbolyát.  Hozzáadunk 1 e.k cukrot. Kevergetve 5 percig pirítjuk. Levesszük a tűzről, és a mandulát hozzáadva a rizs tetejére halmozzuk. 

img_20170109_150526

Adhattok mellé bármilyen friss idénysalátát.  Én ezúttal ecetes ,zöld szőlőt kínáltam mellé.(szintén saját kreálmány, recept majd nyáron.)

img_20170109_150509

img_20170109_150120

Gránátalma sűrítményt keleti fűszereket árusító boltokban tudtok beszerezni( a Nyugatinál van egy , az Alexandra könyvesháztól nem messze, kicsit visszafelé a Margit-híd irányába. ) Kiváló minőségű  borbolyát pedig rendelhettek a Persia Shop Budapesttől! 

Nooseh Jan! 

Drága Olvasóm! Köszönöm, hogy itt voltál! Ha tetszett a bejegyzés, kérlek oszd meg, hogy másokhoz is eljusson!  Ha a Facebookon jársz, nézz be hozzám egy teára! 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!